Acțiunea „Japca” (II)

Spuneam aici ca a inceput Actiunea „Japca” si dadeam si un link catre un articol de mare interes.

Intre timp s-au modificat regulile de inspectie fiscala, in sensul ca la un control fiscal va fi vizata nu numai firma ta, ci si a sotiei, a rudelor cu care ai facut afaceri (in sens larg asa-numitii “afiliati”), precum si societatile din acelasi grup fiscal.

Adica, daca tot au venit, sa nu plece cu mana goala si, daca nu au gasit nimic la tine, poate gasesc la altii. Unui client de-al meu i s-a intamplat sa fie intrebat despre fraudele facute de asociatii de alta nationalitate, la alte firme din grup, fraude despre care romanul nu stia nimic. Abia cand i-am explicat posibilul mecanism a incremenit. A intrat in sechestru si firma administrata de el cu toate ca a fost “curata”, iar el a avut buna-credinta. Instanta i-a scos materia prima de sub sechestru (da, ai inteles bine: materia prima a fost sechestrata, nu cladiri, nu masini!) si omul incearca sa repuna societatea pe picioare.

Am discutat saptamana trecuta despre ce ai de facut si acum continuam cu o problema despre care voiam sa discutam de mult timp: FRICA. Vine inspectia!

Ok, si?

In primul rand, asa cum te-am sfatuit in mesajul anterior, vezi daca ai gresit si unde ai gresit. Aduna-ti contabilul si nu-ti descarca nervii pe contabil, jurist/avocat, salariati.

A doua solutie e sa iti cunosti drepturile. Iata in cele ce urmeaza un extras din cursul ANAF, in care am insistat mult asupra modului in care iti folosesti drepturile si iti diluezi obligatiile (nu sunt chiar asa de impovaratoare, cei care au urmarit cursul stiu la ce ma refer):

Urma in curs solutia despre ce ai de facut cand inspectia se supenda si te lasa cu sabia deasupra capului. Legat de ea mai era o solutie, cand se supenda contestatia TA contra celor constatate de inspectori; spuneam acolo de un caz interesant, solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu nuantari utile contribuabilului in lupta cu ANAF: ANAF a efectuat control la un contribuabil. Prin decizie, A.N.A.F. a dispus suspendarea solutionarii contestatiei contribuabilului ca urmare a faptului ca organul de control fiscal a sesizat Parchetul, apreciind (adica ANAF a apreciat) ca omisiunea evidentierii in actele contabile ori in alte documente legale a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala.

Inalta Curte a retinut intr-o decizie de extrema importanta:

  1. fata de societatea reclamanta pana in prezent nu s-au dispus masuri de natura a constata caracterul penal al faptelor sesizate de Fisc (ceea ce ar fi putut justifica masura de suspendare dispusa de organul administrativ pentru a acorda prioritate organului de cercetare penala),
  2. intre stabilirea caracterului infractional al faptelor savarsite si stabilirea obligatiilor bugetare suplimentare nu exista o legatura ce ar putea influenta solutionarea contestatiei administrative.

In consecinta, Inalta Curte a apreciat ca in cauza nu se justifica suspendarea inspectiei fiscale (I.C.C.J., Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, Decizia nr. 574/2014).

Ca de fiecare data, e bine sa pui deoparte solutii precum cea din acest mesaj. Poate nu ti se par utile acum, dar nu stii cand trebuie sa le ai la indemana. Multe altele le-am dezvoltat pe larg in cursul despre ANAF (cei inscrisi stiu bine 🙂 ).

Pana la un nou mesaj cu solutii, aplica cele de mai sus si sa auzim de bine!

Tags

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top