Acțiunea „Japca”

Din nou, e perioada in care ANAF da drumul la caini, anuntand ce “tinta” (target) de incasari trebuie sa aiba fiecare inspector. Iata aici materialul care arata aceasta – citeste-l si apoi revino sa discutam SOLUTIILE.

Vorba cuiva care a comentat stirea, aceste criterii sunt de ani de zile. Nu stim daca anul acesta sunt mai mari decat in anii trecuti.

Cert e ca, in vanatoarea dupa target-ul care le asigura painea cea de toate zilele (amara paine…) va duce la multe abuzuri, in fata carora trebuie sa te pregatesti. Incepem azi pregatirea si vom continua cat e nevoie.

Unul din aspectele in care ANAF face greseli am semnalat-o la un client de-al meu: conform unui narav din anii trecuti, cheltuielile de consultanta sunt considerate din start umflate. Fara motivare, fara dovada (scriam in ebook-ul pe care l-ai descarcat la inscriere despre faptul ca adesea inspectorii nu se mai obosesc sa faca dovada. Reciteste ce am scris acolo).

Pana la 31 decembrie 2015 Codul fiscal prevedea ingradiri peste ingradiri, iar cei ce au controale pentru perioada de pana la 31 decembrie 2015 se pot astepta la aplicarea acestor norme.

Numai ca, in septembrie 2015, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a aratat ca, chiar daca obiectul prestarii de servicii NU este furnizarea unor servicii de consultanţa bine definite, ci doar faptul de a se afla la dispoziţia clientului pentru a-i oferi consultanţa, prestarea de servicii este VALABIL efectuata de prestator prin însuşi faptul de a se afla la dispoziţie în perioada stabilita, independent de volumul şi de natura serviciilor de consultanţa efectiv furnizate în perioada la care se refera aceasta remuneraţie (este vorba de Hotararea Curtii de Justiţie a Uniunii Europene din 3 septembrie 2015 în afacerea Asparuhovo, C-463/14).

Hotararile Curtii sunt obligatorii pentru toate statele membre, in situatii similare. Asa fiind, si pe teritoriul Romaniei serviciile de consultanţa contractate legal sunt deductibile fara conditionari suplimentare şi artificiale (deci fara limitarile artificiale aduse de inspectorii fiscali), deoarece decizia CJUE este de directa aplicare, în contra prevederilor Codului fiscal (aşa cum s-a întamplat şi în cazul taxei de prima înmatriculare/de mediu etc., existente în Codul fiscal şi desfiinţate de aceeaşi Curte).

Ca atare, orice alt punct de vedere (bunaoara cel care ingradeste consultanta prin acte cerute artificial) este CONTRAR DISPOZITIILOR EUROPENE. Din cate cunoaştem, exista chiar o Circulara a Ministrului Finanţelor care impune organelor de control sa interpreteze legea fiscala conform concepţiilor europene, ceea ce nu se intampla. Ori aplicare corecta, ori target – nu se pot amandoua! Mai interesant este ca Decizia Curtii in cauza Asparuhovo se aplica RETROACTIV, in sensul ca nu se pot judeca intr-un fel situatii de dinainte de 3 septembrie 2015 si in alt fel situatiile de dupa aceeea. Mai exact, daca ACUM vine controlul, arata ca stii de decizia de mai sus, ca e aplicabila si pentru situatiile de dinainte de septembrie 2015
… si atrage atentia inspectorilor ca trebuie sa “se intrebuinteze” ca sa motiveze.

Aceasta e o prima solutie. Ce mai poti sa faci?

  1. Reciteste ebook-ul pe care l-ai descarcat la inscriere. Acolo gasesti directiile generale pentru ce ai de facut.
  2. Discuta cu contabilul si vezi ce documente nu sunt (inca) in ordine. E posibil sa nu le mai poti reface, dar la un control macar stii de unde vine glontul.
  3. … iar daca nu vine de acolo si se INVENTEAZA greseli, actioneaza! In ebook si in mesajul de mai sus am aratat ce ai de facut.
  4. Arata solutia juristului/avocatului/contabilului tau si tine-o pentru cand vei fi vizat/a de “target”.
  5. Vreau sa iti mai spun ca, daca simti nevoia de mai mult sprijin, te rog sa imi scrii. Sunt prins in
    multe proiecte, dar gasim o cale ca sa te ajut.

Ca de fiecare data, e bine sa pui deoparte solutii precum cea din acest mesaj. Multe altele le-am dezvoltat pe larg in cursul despre ANAF (cei inscrisi stiu bine :). La acest curs deocamdata sunt inchise inscrierile, ca sa acord consultanta celor inscrisi deja. Lucrez la varianta 3.0, unde voi cuprinde solutia aceasta, mai pe larg, cu toate consecintele favorabile tie.

Pana atunci si pana la un nou mesaj cu solutii, aplica cele de mai sus si sa auzim de bine!

Tags

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top