ANAF mai poate să controleze o societate lichidată?

Propun să discutăm astăzi un aspect de folosit… la momentul oportun.

Mă tot bătea gândul să discutăm despre un aspect care nu mai necesită introducere: ANAF poate să (mai) controleze o societate lichidată?

Nu mă refer la controalele inopinate, care nu mai au obiectul muncii, adică societatea. Pentru controlul fiscal “obişnuit” este o dispută pe care am avut-o cu mai mulți consultanți, iar până la urmă situația e aşa: după lichidarea societăţii un eventual control nu mai este posibil. În primul rând din motive procedurale: cui trimiţi avizul de inspecţie fiscală, documentul obligatoriu la începerea unui control fiscal? (cu excepţia controalelor inopinate, repet).

Cui trimiţi avizul, unei societăţi inexistente?

Cine semnează de primire, dacă persoane de conducere, ca să primească documentele, nu mai sunt? Să zicem că din eroare fostul administrator semnează de primire avizul şi vin inspectorii în control. Controlul se efectuează într-un spaţiu adecvat, aparţinând societăţii lichidate. Deci, ce spaţiu se va pune la dispoziţia inspectorilor?

Dacă la finalul acestui control – cu o procedură ajunsă deja în domeniul absurdului – se constată că societatea are datorii la bugetul de stat, apar întrebările:

  • care societate are datorii? În sarcina cui sunt determinate acestea? În sarcina unei entităţi care nu mai există?
  • ce administrator răspunde, câtă vreme… în primul rând nu mai există societatea şi nu mai există funcţia de administrator al acesteia?

Te invit să îmi spui părerea, pentru că există nuanțări, știu, dar există și soluții la toate nuanțările…

Tu ce părere ai?

Oricum, subiectul e de ținut minte atât de către cei care deja au lichidat societatea, dar mai ales de către cei care cuplează acest subiect cu ceea ce am discutat la cursul despre “Cum să ieși cu bine din controlul ANAF“, partea despre ce faci când încep anumite abuzuri.

Tags

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top