Cum să ai succes ca tânăr antreprenor în România

Antreprenor de succes in Romania

Startarium a efectuat recent un sondaj în rândul celor înscriși în Crowdfunding Makeathon – un proiect original dedicat finanțării prin crowdfunding. Trei din patru tineri antreprenori consideră că motivul principal pentru care nu reușesc să-și pună ideile de afaceri în practică este lipsa fondurilor necesare investiției inițiale.

Mai mult de jumătate din respondenți spun că suma inițială pe care ar vrea s-o investească într-o afacere ar fi de cel mult 20.000 euro. Doar 21% au nevoie de o investiție de 20.000-50.000 euro, iar mai puțini ar depăși acest nivel. Mare parte din antreprenorii tineri au deja idea de business pentru care caută acum finanțare printr-o campanie de crowdfunding de cel puțin un an.

Totodată, cei mai mulți respondenți consideră că sunt într-un stadiu prea incipient al afacerii pentru a căuta finanțare de la bancă, neavând încă un istoric de activitate. Cei mai mulți antreprenori, neavând acces la finanțări sau investitori, spun că ar fi gata să investească economiile proprii în ideea lor de afacere.

Crowdfundingul este o soluție de finanțare potrivită inclusiv pentru tinerii al căror business este doar în stadiul de proiect. Deși este o metodă deja foarte populară la nivel mondial, prin care antreprenorii își pot finanța ideile, doi din cinci respondenți recunosc că nu s-au gândit la această metodă atunci când au căutat soluții de finanțare sau nici măcar nu au știut că au o astfel de opțiune.

Alți 32% spun că inițiativa lansării unei campanii de crowdfunding pe cont propriu a fost împiedicată de cunoștințe reduse despre ce presupune crowdfundingul și cum ar putea contribui la demararea afacerii lor. Iar 28% au considerat că ar avea nevoie de sprijin de specialitate pentru a căuta finanțare prin crowdfunding. Trei din zece respondenți și-au propus să ajungă la vânzări anuale de 100.000 de euro în cel mult un an, alți patru din zece cred că ar putea atinge acest prag în doi-trei ani, iar restul estimează mai mult de 3 ani.

Pentru a-și dezvolta afacerea, trei sferturi spun că ar avea nevoie de până la 5 angajați în primul an de business și 11% se așteaptă să recruteze până la 10 salariați, în timp ce mai puțin de 10% cred că se pot descurca pe cont propriu, fără niciun angajat.

De altfel, lipsa de resurse umane dedicate și competente este principalul factor de risc pe care-l anticipează șase din zece respondenți pentru noul business, urmată de birocrația chinuitoare (40%), lipsa stimulentelor fiscale pentru startup-uri (36%), nivelul ridicat al taxelor (26%), instabilitatea legislativă (23%).

Tags

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top